Att hantera data på ”rätt” sätt

Persondata är verkligen på den så kallade tapeten just nu. Vi som vill prata med våra kunder på rätt sätt kanske borde åta sig i större grad att också förklara hur vi gör det och på vilket sätt vi använder ”deras” data. Det tror jag kommer skapa ett förtroende istället för misstroende och trygghet som bygger en högre varumärkeskänsla.

Möjligheten att skräddarsy sin annonskampanj på Facebook eller på andra sociala nätverk är väldigt stor. Det innebär att vi som marknadsförare kan se till så att du som förhoppningsvis intresserad mottagare ser något i ditt flöde som du vill se. Någonting som du kan agera på och känna ett engagemang till. Alternativet hade varit att vi chansar och skickar ut material, kampanjer och innehåll som du kanske har turen att se (förmodligen hade det drunknat i ditt enorma flöde) vilket betyder att det också hade blivit hutlöst dyrt för oss att marknadsföra. Så sättet för oss att utföra kostnadseffektiv marknadsföring i dessa kanaler är att kunna rikta vår insats så bra som möjligt mot just dig som vi vill berätta någonting till.

skc3a4rmavbild-2017-03-21-kl-17-29-13

Hur går det då till? Jo, vi kan väl börja med att inse att de här sociala nätverken vet allt om dig. Det känner du säkert till och har tänkt att visst det är väl inga problem. Kanske tänker du att du har ganska bra koll på vad du skriver på exempelvis Facebook eller vilja uppgifter du lägger ut. Men för att vår marknadsföring ska fungera så krävs mycket mer data än så. Det Facebook också har koll på är exempelvis när någonting livsförändrande kommer att inträffa. De har ett patent som heter ”Life-changes prediction” och det är ett system/patent som går ut på att kunna identifiera data som sedan kan säga när någonting stort kommer inträffa i ditt liv. Kanske att du snart ska gifta dig (alltså inte att du har gift dig och klickat i ändrad status, utan att du är snart på väg mot ett giftermål), att du är på väg att bli sjuk, snart ska få barn eller ett kommande dödsfall i din närhet. Allt det här kan Facebook avläsa, förutse och använda data för olika insatser. Data samlas också in löpande när du är ute och går, även om du så att säga är offline och kan då förbereda content utifrån vart du är på väg eller vilka Facebook förutspår att du då kommer att träffa samt vad ni kommer att prata om.

Som du märker finns det massor av data för oss att använda oss av i vår marknadsföring. Data som ger oss möjligheten att få ut rätt material till dig i rätt tid, på rätt plats och med rätt information. För det är ju det ni som mottagare ofta vill ha. Att få se marknadsföring som inte är rätt blir ju spam och då blir man ju förbannad.

Men jag har också börjat fundera om det inte finns en vikt för oss marknadsförare att också vara transparanta och förklara vad vi använder din data till. Visst alla företag använder sig av samma verktyg, all din data samlas självklart in och alternativen att inte använda sig av de här verktyg är inte på kartan för då hade inte information hamnat rätt i vårt konstanta medieflöde. Men vi som då vill prata med våra kunder på rätt sätt kanske borde åta sig i större grad att också förklara hur vi gör det och på vilket sätt. Det tror jag istället kommer skapa ett förtroende än misstroende och trygghet som bygger en högre varumärkeskänsla.

Vi på Skola24 lägger otroligt mycket kraft och tid på att säkra all data som finns i våra system. Att se till så dina personuppgifter och data hanteras på rätt sätt. Det berättar vi tydligt för våra kunder. På samma sätt tror jag att vinsterna att göra så även på marknadsföringssidan är större än vi tror. Öppenhet och närhet är vägen framåt.

Vi ses i flödena!

Ha de gott!

/Magnus Elmshorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s